Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

İsrail’in ‘gizli planı’ ortaya çıktı: Yunanistan ile iş birliği içinde gerçekleşti

İsrail ve İran arasındaki savaşın başladığı günlerde Atina’da görülen İsrail uçaklarının, “gizli plan” ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne nakledildiği ortaya çıktı. Uçakların, İsrail’in Yunanistan ve GKRY ile iş birliği içinde taşındığı ifade edildi.

Azerbaycan’da Ruptly editörü Guseynova gözaltına alındı

Sputnik Azerbaycan’ın Bakü’deki ofisine giderek binada yapılan aramaları sokaktan görüntüleyen Ruptly video ajansının editörü Aytekin Nadirovna Huseynova gözşatına alındı.

Özgür Özel: ‘Bütün cemevlerinin ibadethane olmasını hep birlikte sağlayacağız’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da Muharrem Orucu İftar Programı’na katıldı. Özel, “Alevilerin sözde değil, özde eşit yurttaş olarak ibadethanelerinin ibadethane sayıldığı; cemlerinin, ibadetlerinin din derslerinde ibadet olarak işlendiği; özellikle ve özellikle kimsenin zorunlu olarak din dersi görmediği, herkesin çocuğunun kendi kararına göre inancını yaşadığı, devletin tüm inançlara eşit mesafede olduğu yarınları hep birlikte sağlayacağız” dedi.

Yurt dışından dönen Özel’e partililerden karşılama

Yurt dışı temaslarını tamamlayarak yurda dönen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i İstanbul Havalimanı’nda partililer karşıladı.

Rusya’ya şok yaptırım kararı: Gölge Filo ve İHA tedarikçileri hedefte

Oslo hükümeti yürürlüğe giren yeni yaptırım paketiyle Rusya Federasyonu’na karşı sert adımlar attı. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide’nin açıklamasına göre, bu kararlar Rus ekonomisi ve askeri kapasitesi üzerinde önemli bir baskı oluşturacak …

Türkiye-İran hava yolu ulaşımı bugün kısmi olarak başlayacak

Bakan Uraloğlu, Türkiye-İran hava yolu ulaşımının bugün kısmi olarak yeniden başlayacağını duyurdu.