Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m < Hw < 3 m) arasında tsunami dalgalarının oluşmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir."

Related Posts

Don afetinin vurduğu 37 ildeki meyve bahçelerinde yüzde 100’e varan hasar

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “37 ilimizde meyve bahçelerinde ziyaretlerde bulunduk. Yüzde 100’lere varan oranlarda zararlar tespit ettik. Bugünde Kastamonu’dayız, burada bir elma bahçesindeyiz. Bu bahçede de yüzde 100’lere varan oranda bir zarar söz konusu. Kastamonu ilimizde ceviz, armut, erik, fındık, kiraz, şeftali, elma başta olmak üzere aşağı yukarı bütün meyveler yüzde 80–yüzde 100 oranında zarar görmüş durumda. Şeker pancarı tarlalarımızda da bir mi

CHP’li Günaydın ‘bunu ilk kez paylaşıyorum’ diyerek açıkladı: ‘Ferdi Başkan hakkında raporlar dolanıyordu’

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, bir soruşturmanın da hayatını kaybeden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek hakkında planlandığını açıkladı.

ABC News: İsrail önümüzdeki günlerde İran’a saldırıya başlayabilir

ABC News: İsrail önümüzdeki günlerde İran’a saldırıya başlayabilir

Ankara’da İsrail protestosuna polis müdahalesi

Filistin’deki İsrail işgaline ve yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla Ankara’nın merkezi noktalarından Yüksel Caddesi’nde düzenlenen protesto eylemine polis müdahale etti. Müdahalede bazı eylemciler gözaltına alındı.

Cemil Tugay: İşe alınan sendika yöneticilerinin yakınları çıkartılacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay belediyenin personel durumuna ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 1030 personelin işine son verilecek.

Netanyahu’dan Osmanlı çıkışı: Geri dönmeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin ziyareti dolayısıyla yaptığı konuşmada konuyu Osmanlı İmparatorluğu’na getirdi. İsrail Meclisi genel kurulunda konuşan Netanyahu, Arjantin’in 19’uncu yüzyılın ikinci …