Yumurta fiyatlarında dikkat çeken değişim! Nedeni belli oldu

Fahiş Artış Sonrası Yumurta Fiyatlarında Düşüş Gözlemlendi

Yumurta fiyatları, Ramazan aylarında yaşanan fahiş artışlarla gündeme gelmiş ve 30’lu yumurtaların fiyatı 270-280 TL’yi bulmuştu. Ancak şu anda piyasada fiyatların yüzde 55 oranında gerilediği belirtiliyor. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ramazan ayında zam yapılmasın” diye başlattıkları tavsiye kampanyasına rağmen bazı marketlerde bir koli yumurtanın 270-280 lira gibi yüksek fiyatlarla satıldığını ifade etti. Şu an ise fiyatların normale döndüğü ve bir koli yumurtanın 160-180 lira aralığında olduğu belirtiliyor.

Fiyatlarda ‘Mayıs Çukuru’ Etkisi

Yumurta fiyatlarındaki düşüşün sebepleri üzerine konuşan Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, fiyatlarda yaşanan dalgalanmaların normal olduğunu belirtti. Türkiye’nin yumurta üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Sırma, küresel düzeyde yaşanan gelişmelerin de sektörü etkilediğine dikkat çekti.

Sırma, her yıl mayıs ayında başlayan ve sıcak havalarda devam eden dönemlerde yumurta talebinde azalış yaşandığını ve buna ‘mayıs çukuru’ denildiğini belirtti. Bu durumun iç talebi azalttığını ve buna bağlı olarak fiyatlarda düşüş yaşandığını söyledi.

Gelecekte Fiyatlarda Nasıl Bir Seyir Bekleniyor?

Ramazan ayının sona ermesiyle tüketici talebinde azalma yaşanmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş devam edebilir ancak uzun süreli bir düşüş öngörülmüyor. Dolayısıyla fiyatlar belirli bir seviyede dengelenebilir.

Aydın Ağaoğlu: Fiyatlar Aslında Düşmedi

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise fiyatlar konusunda şüpheci bir yaklaşım sergiliyor. Ağaoğlu, marketlerde görülen indirimlerin aslında gerçek bir düşüşü temsil etmediğini ve belirli koşullar altında gerçekleştiğini savunuyor.

Özetle, yumurta fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar sektörde belirsizliğe yol açarken, tüketiciler bu durumdan etkilenmeye devam ediyor. Ancak sektör paydaşları ve uzmanlar, fiyat istikrarı konusunda çalışmalarını sürdürerek piyasadaki dengenin korunmasını hedefliyor.

Related Posts

Merkez Bankası’ndan TL hamlesi: Dövize karşı yeni adımlar devrede!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomik risklere karşı Türk lirasını korumaya yönelik adımlarını sürdürüyor. Piyasa dinamiklerini yönlendiren hamleler, döviz talebini sınırlamayı ve TL’yi güçlendirmeyi hedefliyor.

Türkiye’nin ihracatı 23 milyar 415 milyon dolar oldu

Türkiye’nin ihracatı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artarak 23 milyar 415 milyon dolar, ithalatı yüzde 2,2 artarak 30 milyar 610 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Küresel piyasalar ABD büyümesine odaklandı

ABD Başkanı Donald Trump, görevdeki ilk 100 gününü geride bırakırken, uyguladığı politikaların ekonomi üzerinde yarattığı olumsuzluklarla küresel piyasalarda karışık bir seyir izleniyor. Gözler, bugün ABD’de ve Avro Bölgesi’nde açıklanacak başta büyüme verisi olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

ABD’de konut fiyatları şubatta yavaşladı

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 3,9 yükselerek konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamaya işaret etti.

Türkiye’nin petrol ithalatı azaldı

Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 3 milyon 581 bin 154 ton oldu.

Doğalgazda yeni zam bekleniyor

5 Nisan’da elektrik tarifelerinde yüzde 25 fiyat artışına gidilirken, doğalgazdaki yüzde 20 ile 24.2 oranındaki zamlar ise sanayi tipi aboneler ve elektrik üretim santralleri ile sınırlı tutulmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir