‘Konutta fon projesi mağduriyet yaratabilir’

Hülya K. ORUÇOĞLU

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) taslağını hazırladığı ‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın ev alamayan tüketicilere milyarlık projelere ortak olma imkanı getirdiği belirtildi. Fon miktarının ve vatandaşın ortaklığına ilişkin ayrıntıların önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar ise uyarılarda bulundu. Kentsel dönüşüm avukatı Onur Cingil, “Projenin ayrıntıları önemli. Proje mağduriyet de yaratabilir. Vatandaş para alırım, yatırım yaparım diye düşünürken belki de bu fondan yararlanamayacak. Halka arazlarda son dönemlerde bu tür durumlara tanık olduk” diye konuştu.

SORUN BARINMA KRİZİ

Vatandaşın yaşadığı dar boğazın benzerini şirketlerin de yaşadığını aktaran Avukat Cingil, “Türkiye’de konut fazlalığı var. Söz konusu çalışma ile de vatandaşlar belirli miktarda para ödeyecek. Tüketicilerin bu fona nasıl girecekler ve bu fonlar onların barınmasını sağlayacak dairelere nasıl dönüşecek? Bu sorunların yanıtları da önemli” diye konuştu. Cingil, Türkiye’deki öncelikli çözülmesi gereken sorunlardan birinin barınma krizi olduğunu ve bu durumun da ekonomideki gelişmeye paralel olarak değişeceğini aktardı.

İlk el konut satışları yüzde 18.5 azaldı

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.5 azalarak 30 bin 472 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 32.6 seviyesinde bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir